пʼятниця, 1 травня 2020 р.

День матері 2020: дата та історія свята
Травень – особливий місяць, бо святкуємо з любов’ю урочистий, світлий День Матері. Свято Матері завжди припадає на другу неділю травня, коли все цвіте. Здається, ніби природа разом з нами це свято вітає. Воно схоже на ніжну травневу квітку, від якої не можна відвести очей. Це свято прийшло до нас із забуття, переживши нещадні заборони і повертає нас душею до давніх традицій, щоб ми вміли проносити крізь усе життя шану до матері. А слово це для кожного українця символізує священну трійцю – рідну матір, матір – Україну та Матір – Богиню.
І от воно знову відроджено. А разом з ним наші серця багатшають на світ, осяяний теплим і лагідним, як сонечко, словом Мама. Ми чекаємо травня, щоб віддати шану матері – берегині національних і людських ідеалів. Вишукуємо для неї небуденні звернення – матуся, нене, матінко – й не замислюємося, що могли б робити це частіше, бо ж лише любов перетворює будні на свято. Та чи знайдеться доволі слів, щоб оповісти про мамину мудрість, сердечність, самовідданість, роботящість, дбайливість, терплячість, щедрість, ніжність? Слова то знайдуться, але завжди їх буде замало й ніколи не буде доволі.
З пошани до матері починається Людина. Пам’ятаймо це, як хочемо, щоб наш рід не перевівся, щоб діти виросли милосердними, чуйними людьми. Свічка палкого материного серця повсякчас освітлює їхню життєву дорогу, тож нехай і вдячність дітей матерям ніколи не буває запізньою. 
Мама – єдина в світі людина, чиє життя до останнього подиху присвячене дітям. І байдуже, скільки нам років, – поки живі наші батьки, – ми діти. Мамі небайдужий кожен наш крок, важливий кожен вчинок. Материнське серце переживає наші злети і падіння гостріше, ніж свої власні. Допоки ми любимо і бережемо своїх матерів – все буде добре: і вдома, і в Україні.
Скільки українських пісень, віршів, творів присвячено матері. Це і “Пісня про рушник” Андрія Малишка, і “Два кольори” Дмитра Павличка, і “Лебеді материнства” Василя Симоненка, і оповідання “Мати” Олександра Довженка та багато інших. День Матері – чудова нагода сказати все несказане, подарувати матусі приємні хвилини відпочинку, потішити піснею чи святковою вечерею.
Історія свята
Вшанування жінки-матері має багатовікову історію. Років 200 тому англійці відзначали у другу неділю Великого посту так звану “Материнську неділю” на честь усіх матерів світу.
Американці на офіційному рівні вперше визнали День матері понад 100 років тому, завдяки мешканці Філадельфії Анні Джервіс. Саме вона виступила з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Незабаром інші штати Америки, а також багато держав наслідували цей приклад і почали святкувати День матері.
На сьогоднішній день це чудове свято відзначають, хоча і в різні дні, у понад 50 країнах світу. Наприклад, День матері в Україні святкують у другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. В Білорусі – 14 жовтня, в Грузії – 3 березня, а в багатьох близькосхідних країнах – 21 березня.